Eerlijke kleding.

Eerlijke kleding.

In juli 2016 presenteerde het kabinet een lijst van zestig bedrijven die ‘eerlijke kleding’ verkopen of dat binnen de komende drie tot vijf jaar willen gaan doen. De bedrijven beloofden in een textielconvenant de arbeidsomstandigheden substantieel te verbeteren en het milieu en klimaat zo veel mogelijk te sparen tijdens het productieproces. Dat betekent bovenal: geen kinderarbeid.

Daarnaast betekent het een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, geen gedwongen arbeid, geen discriminatie op de werkvloer, vrijheid van vakvereniging, watervervuiling minimaliseren, beperkt gebruikmaken van water, chemicaliën en energie, duurzaam grondstofgebruik en het tegengaan van dierenleed.

De beloften zijn niet vrijblijvend. Bedrijven die zich niet aan de afspraken houden worden van de lijst verwijderd en dit wordt elk jaar publiekelijk bekend gemaakt. Minister Ploumen nam het voortouw om ‘foute kleding’ uit Nederlandse winkels te krijgen en voortaan kunnen merken zoals G Star, Sissy Boy, C&A, HEMA en Wehkamp met een gerust hart gekocht worden.

Fair trade clothing-1.jpg

Eerlijke kleding.

minimale watervervuiling

Fair trade clothing-2.jpg

Eerlijke kleding.

beperkt gebruik van energie

Fair trade clothing-3.jpg

Eerlijke kleding

geen discriminatie op de werkvloer

Fair trade clothing-4.jpg

Eerlijke kleding

beperkt gebruik van chemicalien

Fair trade clothing-5.jpg

Eerlijke kleding

beperkt gebruik van water